6. desember 2015

Dia de la Constitucion

I dag er det Spanias grunnlovsdag. Denne dagen feires "Referendum para la ratificacion de la Constitucion española" – avstemmingen om godkjennelsen av den nye spanske grunnloven fra 1978.

Den spanske grunnloven (La Pepa) er opprinnelig fra 19.mars 1812.  Da Franco døde 20.november i 1975, ble Spania gradvis omgjort til et moderne demokrati.  I juni 1977 var det klart for det første demokratiske valget i Spania siden 1936. En av parlamentets hovedprioriteringer var utarbeidelsen av en ny grunnlov. Et ferdig utarbeidet nytt grunnlovsforslag ble gjenstand for folkeavstemning den 6.desember i 1978. Hele 87 % stemte i favør av den nye grunnloven. På bildet under blir grunnloven signert av kong Juan Carlos, med kronprins Felipe (dagens konge) som ivrig tilskuer. Tidlig krøkes...


Siden 1979 har den 6.desember vært feiret som "Día de la Constitución". Den opprinnelige grunnlovsdagen 19.mars blir ikke feiret i dagens Spania. Derimot feirer Valencia Fallas de San Jose denne dato.

8.desember er en annen helligdag i desember.  Dagen kalles "Inmaculada Concepcion" (Jomfru Marias unnfangelsesdag) og markeres i flere katolske land, blant annet i Spania, Portugal, Italia og Østerrike. I år er det i noen regioner fridag også 7.desember. Dagen kalles "Día de la Constitución Observado" og er fridag i disse regionene: Castilla y León, Aragón, Asturias, Andalucía, Castilla-La Mancha, Extremadura, Murcia, La Rioja, Valenciana, Madrid, Melilla og Ceuta.

Jeg har tidligere skrevet om to andre helligdager i oktober; Valenciadagen og Columbusdagen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!