6. november 2015

Bodegas Antonio Alcaraz

var hovedmålet for vinturen jeg var på i oktober.  Bodegaen var arrangører av vinturen sammen med Vino Casa Vital (Åge Folkestads vinimport i Norge).

Bodegas Antonio Alcaraz er en moderne vingård hvor produksjonsbygningen er ca 10 år gammel. Vingården ligger ved foten av Sierra Cantabria i Rioja Alavesa, den baskiske delen av Rioja.
Det var like før tusenårsskiftet Bodegas Antonio Alcaraz ble etablert på Bodegas Launa i Laguardia. Den nye bodegaen har høstet mye ros for sitt høye tekniske nivå. Blant annet har den fått utmerkelse som Riojas beste bodega 2 år på rad. 

Jeg er heldig som kan litt spansk. Dermed fikk jeg snakke mye med både Antonio og Teo i løpet av de dagene jeg var i Rioja. Dessuten er Åge kunnskapsrik og en fantastisk forteller. 



Familien Unzalu, som har drevet Bodegas Launa i syv generasjoner, hadde inntil 1998 produsert vin til lokale restauranter og hoteller. Da Antonio Alcaraz kjøpte seg inn i bedriften, så store muligheter og investerte 6 millioner euro i nytt tomteområde og ny bodega.  

Familen videreførte kunnskap og erfaring, under Alcaraz sin ledelse. Familiens to sønner (Iker og Unaz) og datter (Usuri) ble sammen med Antonio eiere av den nye bodegaen. Far Teodoro er fortsatt med i den daglige driften og mor Maria Felisa Gaztelurrutia, er sjefen på bodegaens restaurant. Hun er en utmerket kokk og serverer spesialiteter fra området. Før Maria Felisa arvet vingården i 1978, var hun lærer og Teo drev eget elektrofirma.  FørInG Fø


Vinmarkene strekker seg oppover mot Sierra Cantabria. Dette sies å være Riojas aller beste område. Jordsmonnet ved foten av fjellet er rikt på mineraler og næringsstoffer fra snøsmeltingen. Dermed blir resultatet til gode viner som har høstet både mange priser.


Vingården ligger ca 6 km fra Laguardia, middelalderbyen hvor vi bodde de dagene vi var i Rioja. Bildet under er utsikten mot vinmarkene rundt Bodegas Antonio Alcaraz og er tatt fra Laguardia.


Etter ankomst på vingården ble vi vist rundt, først mellom vinrankene og siden i produksjonsbygningen. Det ble fortalt om innhøsting (vendimia) av druene og vi måtte selvfølgelig smake på vindruene.


Druene på denne vingården blir plukket for hånd og hver høst leies det inn ca 100 drueplukkere. Da vi besøkte vingården var det ikke mange drueklaser igjen. Pga spesielle værforhold i Rioja i sommer og tidlig i høst, modnet druene mye tidligere enn vanlig.


Om ikke vi fikk være med på innhøsting, hadde vi likevel en flott dag på vinmarkene og bodegaen.


Inne ble vi mottatt av bodegaeier Antonio Alcaraz og Vicent, som jobber i firmaet.  Her fikk vi servert tapas og Altea Crianza (fra 2010). Dette er en smakfull vin med 100% tempranillodruer som er lagret i 15 mnd på eikefat.




I mottagelsesrommet står en monter med utmerkelser for premierte viner.


Den siste på premielisten er "Milenium Casa Vital 2010".


En annen vin som er utviklet for Vino Casa Vital er "Age Casa Vital"
Begge vinene er kvalifisert for "Vino de Autor", dvs at Åge Folkestad selv står bak fremstillingen.


Etter tapas og vinsmaking fikk vi omvisning i produksjonslokalene.

29 rustfrie ståltanker med mellom 5.000 og 20.000 liter er utstyrt med kjøling for temperaturkontroll. Tankene har automatiske systemer for å kontrollere prosessen til enhver tid.



Aldringen av vinen foregår i kjelleren som ligger 6 meter under bakken. Lagringsstedet, samt at vingården ligger på 690 m.o.h. gjør at vinen eldes naturlig med en gjennomsnittlig årlig temperatur på 13º. På den måten bevares vinens fruktige karakter.  Det er totalt 850 amerikanske og franske eikefat i denne kjelleren, 225 liters og 500 liters fat. Omtrent 40% av fatene er nye, mens de resterende 60% er aldri mer enn tre år gammel.


I dette lokalet tappes vinen på flasker, korkes og etiketter settes på flaskene før de pakkes i kasser.


Vinflaskene får ekte kork som blir laget av barken til korkeiken. På denne vingården brukes kun korker av beste kvalitet og de kjøpes inn for €1 pr stk.


Mens vi var på omvisning på vingården og tur i omegn, jobbet Åge Folkestad hardt for å fremstille en ny vin. Dette er et vanskelig og tidkrevende arbeid. I en blindtest blant ni forskjellige vinblandinger skulle ekspertene velge den beste vinen.

Først ute var ønologen Iker Unzalu og han valgte den vinen Åge hadde smakt fram til å bli sin neste Vino Casa Vital. Med andre ord; Åge hadde gjort en god jobb denne dagen! Deretter var det far Teodoro Unzalu som skulle blindteste. Han valgte også den samme som Åge. Sist ut i blindtesten var Antonio Alcaraz. Da han til slutt valgte nøyaktig samme vin, ble dette et stort øyeblikk for Åge Folkestad. At denne nordmannen kan lage premieviner var det naturlig nok ikke mange som hadde troen på for noen år siden.

Og det var et stort øyeblikk for oss turdeltakerne! Vi hadde fått den store æren å være med på "fødselen" til en ny vin fra Åge og Vino Casa Vital. Kanskje en ny premievin?


Etter denne "happeningen" fikk vi servert mat på bodegaen. Et smakelig måltid med lokale retter; ost, lokal chorizopølse, salat, kokt asparges, kjøtt og nydelig suppe. Selvfølgelig ble det også servert deilig vin til maten.



Vin fra Bodegas Antonio Alcaraz eksporteres til over 30 land og serveres på utallige restauranter rundt omkring i verden, også på noen med Michelin-stjerner.
 
Også i Norge får du kjøpt vin fra Bodegas Antonio Alcaraz. bestillingsutvalget finnes "Milenium Casa Vital 2010", "Age Casa Vital 2011", "Gloria 2009", "Altea Crianza 2010", "Men to Men 2010", "Antonio Alcaraz Tempranillo Reserva 2009" og "Antonio Alcaraz Crianza 2010".


I tillegg til vinproduksjon produserer også Antonio Alcaraz olivenolje.


Som tidligere nevnt er Bodegas Antonio Alcaraz og Bodegas Launa samme vingård. Jeg derfor med en video fra vingården (med engelsk tale).



Ønologen Iker Unzalu (som er med i video) startet sin utdannelse som ønolog allerede i 1987, kun 18 år gammel. Han har siden 1995 jobbet full tid på vingården til foreldrene, nå som ønolog og teknisk direktør.

Hva Iker og Åge diskuterer "Men to Men" er ikke godt å si. Kanskje er det navn på den nye vinen?
Jeg gleder meg til den nye vinen kommer i salg!


Bodegas Antonio Alcaraz kan du lese mer om her. 
Bodegas Launa og familien Unzalu kan du lese om her.
Sist men ikke minst; Vino Casa Vital kan du lese om her.

Til slutt sier jeg som Åge Folkestad sier på sine vinsmakinger:

Arriba – opp
Abajo – ned
Al centro – til midten
Pa dentro ( para dentro) – innefor
Salud – skål eller helse, som det egentlig betyr.



3 kommentarer:

  1. Kjempebra og interessant lesing Randi :)

    SvarSlett
  2. Trevligt. Ni behövde varken svälta eller törsta :)

    //Bertil

    SvarSlett

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!