12. oktober 2015

Dia de la Hispanidad & Dia del Pilar

I dag har Spania sin nasjonaldag og det er helligdag igjen.
Denne dagen feires Columbus og La Virgin del Pilar.
Columbusdagen har siden 1987 blitt kalt "Dia de la Hispanidad" og er til minne om den dagen Cristoffer Columbus ankom Amerika. Med sine tre skip seilte Columbus 3. august 1492 ut fra Sør-Spania. Skipene var Santa María, Pinta og Niña. Den 12. oktober 1492 nådde Columbus og hans mannskap land.
.
De kom til en øy, som Columbus kalte San Salvador, mens den av de innfødte ble kalt Guanahaní, sannsynligvis Watling Island i Bahamas. Columbus tok øya i besittelse for Castillas (Spanias) regning. Han trodde han var kommet til en øy ved India og kalte derfor de innfødte for indianere. Han hørte tale om en stor øy som de innfødte kalte Cuba; dette trodde han måtte være Zipangu eller Japan. Han kom til denne øya og her lærte spanjolene å kjenne bruken av tobakk. Senere nådde han Haiti, som han kalte Española (Hispaniola). (Kilde: Store norske leksikon)

Ankomsten var første skritt på vei til oppdagelsen av resten av Amerika. Det man egentlig feirer er det spanske felleskapet i verden, spesielt til Sør-Amerika og andre spansktalende land. Nasjonaldagen feires ikke som i Norge. Størsteparten av spanjolene ser på 12.oktober kun som en ekstra fridag, men dagen blir offisielt markert som militærets dag.

12.oktober er også "Dia del Pilar". Dagen tilhører den hellige jomfru Pilar og hun er militærets helgen. For å ære Pilar arrangeres stor militærparader over hele landet. Den største finner sted i Madrid. Paradene blir bivånet av både de kongelige og regjeringen.

Spanias grunnlovsdag er den 6.desember. Da feires den endelige overgangen mellom diktatur og demokrati. Det var i 1978, etter diktator Francos død, at spanjolene fikk utarbeidet og godkjent den grunnloven som gjelder i dag.

Gratulerer med dagen, mitt kjære Spania!

2 kommentarer:

 1. Tusen takk Randi!
  Dette var fin informasjon til de mange som ikke vet helt sikkert...
  Viva España! :-D
  Besos Bente!

  SvarSlett
  Svar
  1. Viva España! Jeg har kopiert dette fra den gamle bloggen min, men kanskje har jeg nye lesere her?

   Slett

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!