5. januar 2016

Noche de Reyes & Dia de Los Reyes Magos

Nå nærmer det seg "julaften" for de spanske barna. Den 6. januar feires "El Dia de Los Reyes Magos" (epifani) eller Helligetrekongersdag som vi sier i Norge. Dette er kanskje den viktigste dagen i spansk og katolsk julefeiring. 
I kveld er det "Noche de Reyes" (Helligetrekongersaften) hvor det blir arrangert Cabalgata de Reyes. Dette er et opptog og tradisjonell spansk skikk som utspiller seg den 5. januar i omtrent alle spanske byer, samt noen byer og landsbyer i Mexico. Opptoget har folk kledd ut som "De tre vise menn" (Kaspar, Melkior og Baltasar). De rir gjennom gatene, mens pasjene (hjelperne) kaster sukkertøy til barna på fortauene. Dette er en senere variant av det middelalderlige stjernespillet (epifania) omkring fødselsmysteriet. Når kvelden kommer, går barna tidlig til sengs. Når barna våkner 6.januar, får de gaver fra De Hellige Tre Konger. Denne dagen serveres kongekaken Roscòn de Reyes.
Først noen bilder fra fjorårets Cabelgata i Alfaz del Pi.  


La oss håpe at barna fikk gaver som sto på ønskelisten de har levert!
 
 


I januar 2014 hadde jeg et blogginnlegg om "Dia de los Reyes Magos" og det har jeg kopiert til min nye blogg her:
De Hellige Tre Konger kjenner vi som Kaspar, Melkior og Balthasar. Kaspar (Gaspar) kommer trolig fra det syriske Gathaspar, også kjent som Gondofares og Gotarses. Melkior betyr "lysets konge", og kan være utledet av legendene om Betlehemsstjernen. Balthasar er en lydomforming av det kaldeiske navnet Belt-tsar-ussur, og forekommer i Bibelen med en litt annen skrivemåte. Bildet under er lånt fra internett. 

Dette er den dagen barna i spansktalende land gleder seg aller mest til, fordi det er den store ”gavedagen” for barna. Natten mellom den 5. og den 6. januar kommer kongene med pakker. På forhånd skal barna ha sendt et kort hvor de redegjør for hva de ønsker seg og samtidig forklare hva som gjør at de har gjort seg fortjent til de aktuelle gavene. På kvelden den 5. skal barna sette fra seg sine sko ett eller annet sted i huset og når de våkner neste dag skal de finne gavene de hadde ønsket seg ved skoene. Har de imidlertid oppført seg dårlig i løpet av året skal de ifølge tradisjonen finne en bit med kull isteden.   
Selv er jeg litt usikker på hvordan min oppførsel i 2013 er blitt oppfattet, for her har det ikke vanket verken gaver eller kull. Imidlertid har jeg fått en vakker dag, med sol fra knallblå himmel. En skikkelig "kortbuksedag". Jeg følte dragningen til havet i dag og heldigvis ligger ikke Middelhavet langt unna mitt nåværende bosted.


Først ruslet jeg rundt i havnen og deretter ble det "barbeinttur" i varm sand på stranden.
Det var så varmt i sanden at jeg ble fristet til å vasse i Middelhavet. Om det var kaldt? Tja; som en normal sommerdag i Romsdalen! Uansett var det herlig å gjøre dette 6.januar!


Etter denne "fornøyelsen" ble det rast på Bar Tropicana på strandpromenaden sammen med søstra.


Vertinne Janet på Bar Tropicana ga meg klar beskjed: "Feel like home and make it comfy..."  Og det gjorde jeg!


Hjemveien gikk via Parque Cencal i sentrum av Villajoyosa. 


Frodig og grønt, selv i januar.


Jeg er ganske sikker på at det har vært godt over 20 grader denne dagen for 2 år.
Januar kan være deilig i Spania, spesielt på dagtid når solen skinner.

I år er jeg hjemme denne dagen og her er det minusgrader.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!