23. mai 2015

Inspirert av Gaudi

I mange år har jeg hatt stor sans for den spanske arkitekten Antoni Gaudi og interessen ble ikke mindre etter at jeg besøkte Barcelona for noen år siden.

Derfor var det med spenning jeg ankom Novelda på Costa Blanca i fjor høst. Novelda ligger knappe 30 km nordvest for Alicante og 12 km nord for Elche.


På en høyde, 3-4 km fra bysentrum, ligger den flotte Gaudi-inspirerte kirken Santuario de Santa María Magdalena.  De første bildene er tatt gjennom bussvindu, derfor litt merkelig farge.





Like før toppen er det en stor parkeringsplass og det er best å gå det siste stykket opp til kirken.
Bevegelseshemmede kan kjøres opp til kirken, men det er ikke parkeringsplass der.


På høyden (360 moh) finner du i tillegg til kirken også et gammelt kloster (nå bar/restaurant) og den gamle festningen La Mola som har eksistert i over 1000 år. La Mola er også arkeologisk museum.


Kirkebygget er i modernistisk stil (jugend/art nouveau), men påvirket av både gotisk og maurisk byggestil. Grunnformen er irrigulær og ideen bak formen er en skål med hellig salve. Kirken ble tegnet av José Sala Sala fra Novelda som studerte til tekstilingeniør i Barcelona, der han ble inspirert av Gaudi og La Sagrada Familia. Byggingen av kirken i Novelda startet i 1918 og ferdig i 1946.  

Santuario de Santa María Magdalena er bygget i marmor fra distriktet og runde steiner fra elven Rio Vinalopó som renner gjennom distriktet. (Rio Vinalopó er på totalt 81 km. Den har sin kilde i fjellområdet nordvest for Alicante og munner ut i myrområdene ved El Fondó og Salinas de Santa Pola naturparker.)  Den er også rikt utsmykket med keramiske fliser.

Et minnesmerke om Santa Maria Magdalena er det første som møter oss området.


Allerede i 1931 ble festningen, klosteret og kirken erklært som kulturminnesmerke i Spania.
De siste årene har det pågått en omfattende restaurering og de er fortsatt ikke helt i mål.

 

I 2011 fikk kirken store midler fra stat, kommune og en bank til renovering/utsmykking. 
Også private har gitt donasjoner til utsmykking. Det blir også arrangert konserter her og inntektene fra disse konsertene går til renovering.


Utvendig har kirken så mange detaljer at jeg kunne gått rundt her med kamera i timesvis.
De to høyeste tårnene er 25 meter.



Legger ut bilder og jeg synes tekst er overflødig.  Studèr detaljene og nyt!


















Jeg bruker Picasa til lagring av bilder (i tillegg til minnepenner og ekstern harddisk). I Picasa beskjærer også bildene, men redigerer sjelden på annen måte. Liker best at bildene er mest naturlige og er stort sett fornøyd med de bildene jeg presenterer.

Stort sett alle mine bilder er tatt med mitt 7 år gamle kompaktkamera, Canon Ixus 75. Jeg liker den hendige størrelsen på kamera (putt-i-lomma), den store LCD-skjermen (3") og enkel betjening, men savner bildestabilisator. Uansett er jeg stolt av mange bilder jeg tar, slik som dette.


Vet at mange bruker HDR ved redigering, men tror jeg kan telle på en hånd de gangene jeg har gjort det de årene jeg har blogget.  Nå har jeg imidlertid falt for fristelsen og redigert ovenstående bilde med HDR-funksjonen. Jeg ser at enkelte detaljer kommer bedre fram, men i mitt hode blir synet litt unaturlig.


Men dere vil vel være med en tur inn i kirken?
Til å være en katolsk kirke, så er denne veldig enkel utsmykket. Her er det ikke mye gull og glitter!


I kirken er det mange store oljemalerier som viser hendelser fra Maria Magdalenas liv.



Det mest spesielle med denne i kirken innvendig er prosjekt et nytt orgel som bygges i marmor. 
I kirkekoret står orgelpiper av marmor og vi fikk lytte nydelig musikk fra disse orgelpipene.



På det lille orgelgalleriet er byggingen av orgelet godt i gang.




Ved inngangen til kirken finnes en miniatyrmodell av orgelet slik det blir ferdig. Denne modellen viser de mange marmorsortene orgelet består av. Dette er et prestisjeprosjekt for den store marmorindustrien i området rundt byen. Du kan se en spansk video fra byggingen av marmororgelet her.


Hvert år, mellom 19. og 25.juli feirer Novelda sin skytshelgen Santa Maria Magdalena og det kan du lese om her:


Nå har det imidlertid vært feiring av Santa Maria Magdalena i snart et år og de gir seg ikke før 2.august ifølge plakaten som hang i kirken.


Vi forlater kirken og rusler rundt på området en liten stund. Det gamle klosteret på høyden bak kirken var i drift til 2011, men er nå omgjort til restaurant.



Dessverre var festningen La Mola stengt på det tidspunktet vi besøkte området. 


Vi måtte nøye oss med en smugtitt inn gjennom en port.



La Mola er opprinnelig av Almohad-dynastiet.  Festningen ble bygget i det tolvte århundre på en gammel romersk festning. Den mest fremtredende delen av festningen er et trekantet tårn på baksiden og tårnet er fra første halvdel av det 14.århundre. Dette tårnet er et av de første eksemplene på en sivil-militær stil i Valenciaregionen. Tårnet er kjent som Torre de los Tres Picos og er unik i sitt slag i Europa.  

Åpningstider for La Mola:
Sommer (01.05.-30.09) 10:00-13:45 og 17:00-19:45
Vinter (01.10.-30.04) 10:00-13:45 og 16:00-18:45

Når vi først er høyt over Novelda og området rundt elven Rio Vinalopó, må også utsikten nytes.


I dette området går hurtigtoget fra Alicante til Madrid. Togskinnene er bygd på pilarer over landskapet. Toget går i 300 km/t og bruker 2 t 25 min fra Alicante til Madrid.


Her ser vi også noen av de mange marmorbruddene i området.
 

Dessverre hadde vi ikke stopp i Novelda sentrum, så jeg må nok tilbake dit en gang.

Novelda hadde i 2009 en befolkning på 27135 innbyggere, så det er ingen stor by. Byen ble trolig grunnlagt av grekerne, selv om den ble kontrollert av kartagerne og romerne. Noen århundrer senere ble byen erobret av maurerne. Novelda har viktige steinbrudd og gruver av kalkstein, silika, leire og gips, men den viktigste industrien er marmor. 

Novelda skal være en vakker by med mange jugendhus, som i mine hjertebyer Ålesund og Sóller på Mallorca. Jeg har skrevet mange innlegg om "Art Nouveau" og disse innleggene finner du her.


Er du på Costa Blanca, så ta turen til Novelda du også!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!