27. august 2015

Arguineguin - Little Norway


Dette blogginnlegget publiserte jeg første gang på min gamle blogg den 25.10.2011. Innlegget er det som har hatt flest lesere i de snart 7 årene jeg har blogget, så det er tydelig at nysgjerrigheten vekkes når Arguineguin dukker opp. Nå har jeg oppdatert innlegget og tatt vekk linker som ikke virker lenger.

Når du kommer til Arguineguin for første gang, kan du få deg en overraskelse. I alle fall om du ikke har hørt/lest om feriestedet på forhånd. Er dette det nye "Little Norway"?

Arguineguin er nemlig som en norsk småby om vinteren. På 28.breddegrad. Det norske skal jeg komme tilbake til lenger ned i dette innlegget. Først litt fakta om denne solsikre delen av Gran Canaria.

 

Arguineguin (uttales Arrginneginn) tilhører Mogán kommune og er den nest største kommunen på Gran Canaria med sine 172 km². Før turistene begynte å komme til Arguineguin på 1960-tallet, levde befolkningen av fiske og jordbruk. Tomat- og banandyrkingen var tidligere stor i dette området. Jeg husker godt de enorme plantasjene da jeg kom hit første gang i 1987. Fisket er fortsatt levedyktig, men dyrking av jorden er det blitt mindre av de siste tiårene. Nå er det turisme den største delen av befolkningen i området lever av.

Området fra Arguineguin til Mogán er kjent for å ha det beste klima i verden og trekker til seg turister hele året. Det var den amerikanske klimaforskeren Thomas Whitmore som kom fram til dette, etter å ha sammlignet klima i 600 byer verden rundt. Lav luftfuktighet, jevn temperatur og minimalt med pollen, gjør at klima er gunstig for mange typer sykdommer. De som er plaget med allergi, lungesykdommer, psoriasis og revmatisme får en helt annen hverdag når de oppholder seg her. Medisinforbruket går drastisk ned og i enkelte tilfeller kan medisiner kuttes helt. Dette har jeg selv erfart mht min revmatisme og drømmer om et lengre vinteropphold på denne kysten. Mesteparten av turistene som ankommer Gran Canaria tilbringer ferien sør på øya hvor klima er aller best. De mest kjente ferieområdene er skrevet med rødt på kartet under.



Arguineguin har 7000 innbyggere og ligger ca. 80 km fra hovedstaden Las Palmas. Det tar ca 40-45 minutt med buss fra flyplassen til Arguineguin. Bussforbindelsen fra Arguineguin til alle omliggende tettsteder er god. Etter at motorveien åpnet går storparten av trafikken utenom Arguineguin. Tidligere var det lange køer på kystveien og ofte var det trafikkkork i Arguineguin.
Ved hjelp av Google Earth har jeg laget noen bilder av området.



Arguineguin har et eldre bysentrum med butikker og spisesteder i og ved havnen. Hver tirsdag er det marked i Arguineguin og dette skal være det største på øya. Som en bekjent sier; her får du alt du ikke trenger og vel så det! På oversiden av hovedveien gjennom byen ligger også 2 shoppingsenter.

 
Sjømannskirken ligger sentralt til på strandpromenaden i Arguineguin. Du kan lese mer om kirken i et tidligere blogginnlegg her.


Fra havneområdet går det turistbåt til Puerto Rico og Puerto de Mogán. Bildet under er tatt i Puerto de Mogán og lengst unna på kysten ligger Arguineguin.


Arguineguin er totalt forandret de siste 20-30 årene. Nordmenn har inntatt den lille fiskerlandsbyen. Det sies at i området fra Arguineguin til Puerto de Mogán er det over 8.000 "vinterflyktninger" fra Norge. Flesteparten av de nordmenn som overvintrer på Gran Canaria bor i Arguineguin, i området fra Los Caideros (åsen bak Anfi del Mar), via Patalavaca og Loma Dos, til sentrum. 

Du hører norsk overalt i Arguineguin. Det er nordmenn som dominerer den lille fiskerlandsbyen. Enkelte ganger er de så dominerende at jeg blir en litt flau tilstedeværende. Jeg har flere ganger vært "observatør" på CC Ancora. Noen nordmenn oppfører seg som om de eier verden, i alle fall Arguineguin, og mener ALLE skal forstå norsk når de åpner munnen sin. Jeg husker sjømannsprest Ingrid Frivold snakket om bl.a. slike problem i et NRK-program i vår. Og så har vi alle disse aldrende herrer som sprader rundt med bar overkropp på barer, restauranter og i butikker. Ville de gjort det samme her hjemme i gamlelandet? Unnskyld meg, men noen kleskoder gjelder vel selv i varmere strøk? Langt hjemmefra....

I desember 2011 ferierte jeg 2 uker i Patalavaca og var ofte i Arguineguin som ligger kun 1,5 km unna. Flere ganger var jeg flau over min opprinnelse. På nytt så jeg nordmenn av det slaget jeg skriver om i avsnittet over her.  De toppløse herrene spradet fortsatt omkring på shoppingsenteret.
På julaften hadde jeg forresten en ubehagelig opplevelse på bussen. Fulle nordmenn oppførte seg som om de deltok i et sammenhengende 3-dagers julebord. Med fri flyt av alkohol. Godt voksne nordmenn, så ingen kan skylde på "ungdommelig galskap". Høylydt fyllerør og middelmådig julesang fikk lokalbefolkningen til å rynke på nesen. Og jeg? Jeg åpnet ikke munnen og "forsto" heller ikke norsk under den korte bussturen. Stakkars bussjåfør som skulle frakte disse "julenissene" videre!

Nå skal det også sies at nordmenn har vært og fortsatt er populær i Arguineguin. Populariteten har kanskje vært litt synkende de siste årene blant kanariere som ikke er involvert i turismen.

Noe som ikke har vært synkende på Gran Canaria de siste årene er prisene. De har steget kraftig, ikke minst på boliger. Både ved kjøp og leie, dermed blir også charterturene dyrere. Nordmenn er aktive på boligmarkedet i dette området. Det er ikke like enkelt for en kanarisk arbeider å få seg en bolig lenger. Men når det regner på presten, drypper det som kjent litt på klokkeren. Handelstanden i Arguineguin henvender seg selvfølgelig til de mange nordmenn som er etablert i området. Man ser skilt og plakater på norsk over hele landsbyen. Her også finnes norske advokater, norske eiendomsselskap, norske butikker etc.  De fleste bedrifter har også gitt arbeid til lokalbefolkningen.



Den Norske Radioen/Radio Noruega i samarbeid med Radio Kiss FM. Starter sendinger mandag 6.10 fra kl.08:00 – radio og internett. De sender nyheter fra Norge og Gran Canaria, "hva skjer" i området, mye musikk og selvfølgelig en del reklame.

Radiofrekvenser:
MOGAN:               99,4
PLAYA DEL INGLES:  102,5
INTERNETT: kissfmlive.com



Området har også norsk skole, norsk helsesenter og norske leger. Valle Marina er det norske helsesenteret som eies og drives av Norges Astma- og Allergiforbund. Bildet under har jeg med tillatelse lånt av svenske Rogman. Takk! Bloggen hans om Gran Canaria er verdt å besøke. Mange flotte bilder. Du finner Rogman her.


Mitt første minne fra Arguineguin går tilbake til 1987. Det var utsikten fra transferbussen som skulle til Puerto Rico. Store (stygge) hotellblokker, som mest minnet meg om russiske arbeiderboliger. De store bygningene ligger der fortsatt, men det er gjort mye for å pynte på området. Den kanariske regjeringen gir f.eks. midler til renovering av eldre hotell langs kysten.

Mine første bilder fra Arguineguin er fra sommeren 1990. Da var vi en gjeng nordmenn og svensker som besøkte Restaurant Marino Chico. Bildet under er fra denne "klasseturen" som gikk fra Puerto Rico til Arguineguin. Restauranten eksisterer fortsatt, ligger i CC Ancora og har det samme vertskapet.


Shoppingssenteret ble bygget på 80-tallet og trenger etter min mening en skikkelig "ansiktsløfting".
CC Ancora er det lite butikker, mest barer og restauranter. Har inntrykk av at CC Ancora er treffstedet for nordmenn i området.

I september 2008 åpnet et nytt shoppingsenter i Arguineguin; CC La Marea som iflg Canariposten inneholder knappe 30 forretninger, spisesteder, frisør, reisebyrå etc.  Jeg var innom der første gang i desember 2008 og siden har det blitt flere besøk. Jeg liker dette senteret mye bedre enn CC Ancora.
La Marea ligger ved rundkjøringen på GC-500 rett ovenfor markedsplassen.


I 1997 feiret jeg jul for første gang i varmere strøk. Vi bodde i Puerto Rico og det var nok denne ferien jeg fikk øynene opp for Arguineguin. Da så jeg det genuine med en levende landsby, hvor det ikke bare er turister.

Siden dengang har jeg i alle ferier tatt en eller flere turer til Arguineguin. Selv når jeg har bodd i sjarmerende Puerto de Mogán. Jeg elsker å rusle rundt i det spanske miljøet i denne landsbyen.
Stikke innom en tapasbar...



Rusle rundt i havnen og se på fiskerne som skal levere fersk sjømat til restaurantene...


Studere originalt pyntede hus, som her hvor eieren har satt opp norske flagg...


og se på luksusområdet som er bygget av den norske gründeren Bjørn Lyng (Anfi del Mar i Patalavaca.)  Jeg skrev forresten nylig et blogginnlegg om da Señor Lyngs paradis ble mitt.


Fra 1987 til 2007 ferierte jeg i Puerto Rico. Ett år bodde vi på toppen i vestre dalside og hadde utsikt helt til Arguineguin. På bildet under ser man havnen i Arguineguin lengst unna i venstre billedkant.
Avstanden mellom de to stedene er 3-4 km. Soloppgangen var aldeles nydelig i desember 2001.


Området mellom Arguineguin og Puerto Rico/Amadores innbyr også til fjellturer. Her kan man gå på oppkjørte grusveger, stier eller i fritt terreng. Norskeplassen (Palmeral Noruego) er en palmepark med bord og benker.


Palmeral Noruego ble i 1989 gitt til nordmenn av Mogán kommune. Palmer, flagg, benker og bord gjør Norskeplassen godt synlig. Den Norske Klubben har tidligere hatt ansvar for dette området.
Bildene under er fra Norskeplassen og lånt fra Kanarinytt. Dette nettstedet eksisterer ikke lenger.


Statuen minner meg om de toppløse herrene som vandrer rundt i sentrum. På tur synes jeg det er akseptabelt å ta av seg noen plagg...


Bildet under tok jeg i desember 2006 og viser utsikt fra fjellet mot Patalavaca.


Vil du vite mer om Arguineguin, ta en titt på Wikipedia som inneholder flere linker. Det er stadig flere nordmenn som ferierer i dette området, både kort- og langtidsferie. Og for all del; jeg har møtt mange hyggelige nordmenn, både i Arguineguin og Patalavaca.

Da dette blogginnlegget ble publisert første gang høsten 2011, fikk jeg mange kommentarer. Dessverre kan jeg ikke overføre kommentarene til ny blogg. 

Om du har opplevelser fra "Little Norway" på Gran Canaria, så fortell meg og andre i kommentarfeltet under her!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!