10. november 2015

Rioja

er Spanias mest kjente vinregion.  Denne vinregionen ligger i det nordlige Spania, på begge sider av elven Ebro. Vesentlig i det selvstyrte området (autonome regionen) Rioja, men også i Navarro og i Baskerland.


Det er sikre tegn på at vin ble produsert i dette distriktet flere hundre år før Kristus, men den store vinproduksjonen begynte ikke før opp mot 1500-tallet rundt de tallrike klostrene som ble anlagt langs pilegrimsveien til Santiago de Compostela. For ca 150 år siden ble Frankrike rammet av vinlus, noe som førte til at dyktige franske vinbønder dro til Rioja i Spania for å starte på nytt. Dette bidro til en betydelig kvalitetsøkning av den spanske vinen.

Rioja er et område som i liten grad har blitt preget av turisme. Dette er det ”ekte” Spania med et frodig og mangfoldig landskap, gamle munkeklostre, imponerende borger og storslagne katedraler. Rioja var også fram til nylig den eneste vinregion som hadde æren å nyte av D.O.Ca status (Denominación de Origen Calificada).  Rioja har 582 registrerte vingårder i "Registros del Consejo Regulador de la D.O.Ca. Rioja". Disse vingårdene dyrker nesten 65.000 hektar, noe som gir 280 til 300 million liter vin. 90% av dette er rødvin, resten er hvitvin og rosévin. 
(Kilde: www.es.riojawine.com)

Området vi oppholdt oss i under vinturen heter Rioja Alavesa og ligger i Baskerland.  


Som jeg skrev i blogginnlegget fra Bodegas Antonio Alcaraz, ligger dette vindistriktet ved foten av Sierra Cantabria. Jordsmonnet ved foten av fjellet er rikt på mineraler og næringsstoffer fra snøsmeltingen, dermed blir resultatet gode viner.


Vi bodde i vakre Laguardia, som ligger på en høyde over vinmarkene.


Det var fantastisk å se utover vinmarkene fra utsiktspunktene i Laguardia. Høstfargene var på plass.
Her fra utsiktspunktet mot vest.


Og her fra utsiktspunktet mot øst.
 Og enda flottere utsikt fikk vi da Antonio og Vicent tok oss med opp veien som går over Sierra Cantabria til Vitoria. Til utsiktspunktet Balcon de la Rioja, som ligger 1.000 m.o.h. Fra denne "mirador" kan man se hele Rioja Alavesa og en del av regionen La Rioja.  Synd det ikke var helt klart denne dagen, men vakkert var det uansett!
Og vi var ikke alene på denne flotte utsiktsplassen.

 
Et imponerende syn å se vinmarkene og alle vingårdene fra høyden. Det var kun på Bodegas Antonio Alcaraz vi smakte vin. Jeg kunne faktisk tenkt oppholdt meg i Riojadistriktet en uke. Kanskje lagt opp reiseruten etter "Ruta del Vino de Rioja - Avalesa" og reist rundt for å besøke flere vingårder.Den dagen vi ankom distriktet kjørte vi forbi vingården Muga i Haro. Jeg hadde mitt første "forelskelse" med rødvin for noen år siden. Etter et vinkurs på Hotel Alexandra i Loen for noen år siden fikk jeg smake en aldeles nydelig Muga. Litt artig å kjøre forbi og se vingården der min første "rødvinsforelskelse" ble laget!


Mens vinprodusenter i Frankrike er av den oppfatning at en flere hundre år gammel vinkjeller er et tegn på bedre vin, er holdningen en annen i Spania. Bodega etter bodega har i det siste tiåret inngått samarbeid med verdensberømte arkitekter for å skape driftige visuelle landemerker i et ellers fredfylt og innimellom kjedelig landskap. Jeg har tidligere skrevet om hotellet på vingården Margues de Riscal. Et signalbygg som er designet av Frank Gehry.

Santiago Calatrava har tegnet de moderne lokalene til Bodegas Ysios like ved Laguardia. Vi kjørte forbi denne vingården flere ganger, men stoppet aldri. Calatravas lange bygning med et robust tak av aluminium har linjer fra fjellene i bakgrunnen. Calatrava er forresten mest kjent for å ha designet vitenskapsbyen Ciutat de les Arts i les Ciències Hemisferic i fødebyen Valencia. Han har også designet Turning Torso i Malmø og interiøret på BCE Place (nå Brookfield Place) i Toronto.


Rioja byr på mange muligheter og anbefales som turmål også om man liker å reise på egen hånd.


Jeg er i alle fall fristet til å reise tilbake igjen. Gjerne på vintur i dette distriktet. Om ikke neste år, så en gang i framtiden. Og vennskapet med de herlige menneskene som tok meg med rundt i Rioja Alavesa tar jeg med videre i livet. Slikt vennskap og gode hilsener varmer!


En spansk side (med engelsk tekst) om Rioja finner du her. Det er fra denne siden jeg har hentet mye av informasjon til dette blogginnlegget.

Mer om "Ruta del Vino de Rioja - Alavesa" finner du her.

Bodegas Antonio Alcaraz kan du lese om her.
2 kommentarer:

  1. Kjekt å se Randi. Kunne gjerne vært der.:) Har mimret over turen til Lanzarote i fjor, i kveld, var også på vingård der...

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi hadde nok fått det trivelig sammen der, Anita! Med mange gode opplevelser og smaksprøver ;-) Kos deg med mimring fra Lanzarote. Så nettopp bilder på FB hos ei venninne som er i Playa Blanca nå.

      Slett

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!