15. desember 2015

Verdens største vinmuseum

finner du i den vakre byen Briones i Rioja i det nordlige Spania.


Jeg var så heldig å få besøke museet under vinturen til Rioja i oktober.

Det er familien Vivanco som eier Bodega Vivanco og det er denne familien som har opprettet en stiftelse (Fundación Vivanco). Stiftelsen ble opprettet på slutten av 1990-tallet med tanke på å bygge et vinmuseum. Museet har blitt et kunnskapssenter for vinens 8.000 års historie.


Museet ble åpnet i juni 2004 av kong Juan Carlos.


Turgjengen venter ved og blant vinrankene, mens billettene til vinmuseet blir hentet.


Har du vært på en vingård og sett rosebusker ved enden av vinrankene? Jeg har sett det tidligere og trodde rosene var til pynt.


Da vi var på Vivanco fortalte Teo at rosene er vinmarkens "voktere".  Teo er eier av Bodegas Launa og medeier i Bodegas Antonio Alcaraz som var hovedreisemålet vårt. Dette vet han alt om!

Teo fortalte at rosebusker er mottakelige for de samme soppsykdommer som vinplantene. Som regel angripes rosebuskene først og dermed fungerer de som en tidlig advarsel slik at de unngår at vinrankene angripes. Teo fortalte og Åge oversatte til oss. Veldig interessant!


Flotte blå druer, uten tegn til sykdom.


Noen ville ha "selfies" under vinrankene og strevet litt med fotograferingen...


Vi tar også en titt på Jardin de Baco (Bacchus hage) før vi går inn i museet på Vivanco. Bacchus er som kjent vinguden i romersk mytologi (Dionysos i gresk mytologi).


I hagen er det plantet ca 220 forskjellige druesorter fra hele verden. Jeg har bilder av 3 sorter, for å vise hvordan druesortene dokumenteres.




Et lokomotiv som gjorde en del av jobben på Vivanco på begynnelsen av 1900-tallet.



Vi har fått billetter og kan gå til museet.


I resepsjonen fikk vi utdelt hver vår audioguide (engelsk/fransk/tysk) og etter å vært i en sal for å se en film om Vivancos historie, startet vandringen i hallene. Det var dårlige lysforhold for fotografering (blitz tillates sjelden på museum), så bildene mine fra museet er egentlig ikke noe å skryte av. Dessverre var de fleste bildene mine derfra helt mislykket, men jeg velger likevel å publisere noen. Jeg har også lånt noen bilder fra Vivanco til dette blogginnlegget.

Museet er på hele 4.000 m² og har 5 utstillingshaller.  En omfattende etnografisk og teknologisk samling av vinhistorie.



I den første hallen får man lære om den kulturelle betydningen av vin siden det hele startet, for mer enn 8000 år siden. Før vi starter vandringen i hallene blir 3 utmerkede guider fotografert; enologen Iker, arrangør/reiseleder Åge og bodegaeier Teo.


Utstillingen i hall 1 viser opprinnelsen til vin og de mest typiske jordsmonn for druer i alle deler av verden. Kartet på bildet under viser hvor det hele startet og hvordan det spredte seg til Europa.

Vinen antas å ha sin opprinnelse i områdene sør for Kaspiske hav. Derfra spredte vinen seg nordover, til Kina, Midt-Østen og Lilleasia (gule piler). Senere til Egypt, Hellas og Romerriket (blå piler). Man vet med sikkerhet at det ble produsert vin i Egypt 2400 år f.Kristus. Fønikerne, grekerne og romerne spredte vindyrkingen til Nord-Afrika, Spania, Portugal og via Frankrike så langt nord som til Moseldalen (røde piler).


Gjennom gjenstander, bilder og video vises vinens historie.



I årene som faller inn under vår tidsregning har kirkens menn (munkeordener o.l.) ofte arbeidet for spredning av vinkulturen og for hevning av vinens kvalitet. Dette har utvilsomt hatt sammenheng med vinens rolle som sakrament. En egen avdeling vises hvilke roller munker, adelsmenn og bønder hadde til vin.


Hvordan har vingårdene blitt drevet gjennom tiden? Utstyr fra gammel tid fram til i dag er utstilt.



Utstillingen viser også hvordan vingårdene ble drevet.  Og ikke minst; innhøstingen.


Her beskrives sykdommer på vinrankene og hva som skal til for å bekjempe sykdommene.


De fleste av oss har lært om Louis Pasteur (1822-1895), fransk kjemiker og bakteriolog. Han har hatt stor betydning for dagens mikrobiologi.  Napoleon III ba Pasteur om å finne ut av sykdommene som var et stort problem for vinindustrien i Frankrike. Han fant ut at vinsykdommene kom av mikroorganismer. Ved å varme opp vinen til 55°C i noen minutter døde organismene. Denne teknikken er i dag også mye brukt i øl og melk. (Kilde: Wikipedia)

 
I hall 2 handler det om lagring av vin. Om eikefat, flasker og korker.  Hvordan de lager eikefat, kan du se her. I utstillingen inngår også multimedia som viser fremgangsmåten og utviklinga frem til i dag.  Bildet av flaskeutstillinga er miserabelt, men viser de forskjellige flasketypene som brukes.



Et nærbilde av illustrasjonen som viser noen steder de forskjellige flaskene blir brukt, ble heldigvis brukbart.



I hall 3 ble produksjon presentert; pressing, klaring og filtrering.  I hall 4 handlet det om vinens kunst med maleri og skulpturer. Dessverre er ingen av bildene som ble tatt der presentabel.  I hall 5 presenteres 4.500 forskjellige korketrekkere og noen av bildene der ble såpass at jeg publisere de.


De forskjellige typene korketrekkere presenteres.  Her er enkle, figurative, spesiellagede, kelnertrekker og kunstneriske. Og den jeg liker best; nr 4.


I hall 5 var det bedre lysforhold og enklere å fotografere.



Til samlingen er det også gitt et kunstnerisk bidrag av en korketrekker, laget av kunstneren William (Bill) Abbe.


Kunst er viktig for Vivanco. Da vi besøkte museet hadde de en flott kunstutstilling i hovedetasjen. "Mestere av moderne kunst som er inspirert av vin", var tittelen på denne utstillingen. Stiftelsen skifter ofte utstilling, men det er alltid noe som har tilknytning til vin.


Her var det også vanskelig å fotografere (mye gjenskinn).


Museet har egen butikk hvor de selger vin, glass, bøker,  smykker og souvernirer. Alt som selges her er relatert til vin.


Skal det være en kartong rødvin (Crianza) fra Vivanco? Da får du samtidig et kunstverk av Joan Miró; "Le Troubadour" laget i 1974.  Jeg har søkt på Vinmonopolets sider, men finner ikke en eneste vin fra Vivanco der. 


I videoen under kan høre Santi Vivanco fortelle hvorfor vi assosierer dette kunstverket med vin (engelsk undertekst).




Etter vi hadde gått gjennom hele museet, var det tid for lunsj i restauranten på Vivanco.


En flott restaurant med nydelig utsikt fra bordene.


Her er menyen vi fikk servert; tradisjonelle smaker fra Rioja.


Lunsj? Jeg vil heller kalle dette måltidet middag! Og det var egentlig veldig greit for etter middagen skulle vi legge ut på den lange veien hjem til Costa Blanca.

Først fikk vi servert smakfull ost, chorizopølse og skinke. Deretter fikk vi gåselever "på en seng" av deilig salat. Hovedretten var smakfull bacalao (torsk) og til dessert fikk vi en nydelig karamell mousse med karamellisert toast som følge. Og selvfølgelig fikk vi servert god Vivancovin under hele måltidet.


Vin og druer... Det var selvfølgelig tema under hele vinturen. Som varte i hele fire dager for min del.

Til og med lekeplassen utenfor restauranten på Vivanco er inspirert av druer.


Litt fotografering ute før vi skal ta farvel med herlige Rioja.

I midten av oktober, da vi var der, var hele fargepaletten tatt i bruk og naturen var som et nydelig kunstverk.  Synet av landskapet i Rioja har festtet seg til netthinnen, ikke bare til minnebrikken.





Ved inngangspartiet til museet er det et stort vannspeil.


Vi begynner å forberede oss på den lange hjemreisen og samles utenfor museet.
Nesten 65 mil på veien til Altea/Alfaz/Albir.  Vel og merke med noen korte stopp, men en lang reise!


På Vivanco tar vi avskjed med Teo og sønnen Iker som skal tilbake til Laguardia. Selvfølgelig må vi ha bilde av kunnskapsrike Teo sammen med turgjengen. Opplevelsesrike dager er over!


Teo og Iker er begge medeiere i Bodegas Antonio Alcaraz som jeg har skrevet om tidligere. Gjestfrie vennlige og kunnskapsrike mennesker. De fulgte med oss overalt de dagene vi var i Rioja og var sammen med oss om kveldene. Litt trist å ta avskjed!


Å besøke verdens største vinmuseum var en utrolig flott avslutning på vinturen til Rioja. Om noen av mine lesere har planer om å reise til dette området anbefaler jeg et besøk på Vivanco. Du finner åpningstider og priser her.

Jeg fant en samling med videoer fra Vivanco på Vimeo. I første video (engelsk undertekst) forteller Rafael Vivanco om vingården, Briones og Rioja. Og jeg er SÅ enig med ham; landskapet her er utrolig vakkert. Fargene i denne video er nøyaktig slik vi opplevde området i oktober. Bare helt fantastisk!





I video under forteller Santi Vivanco om sin pasjon til vin og viser mye fra museet.





Vivanco stiftelsen og museet har fått mange priser.

Du finner mer om Vivanco familien og stiftelsen her.

Kilde til dette blogginnlegget er informasjon vi fikk på vinmuseet og nettsiden til Vivanco.

Jeg kjøpte også en bok om vinmuseet og har funnet mye interessant stoff der. I boken er det avbildet gjenstander og kunst fra museet. Her fant jeg også mye av det jeg allerede hadde glemt fra utstillingen.


Prosessen til venstre, for henholdsvis rødvin, hvitvin og rosévin. Til høyre om smak og aroma.
 

Jeg er glad for at jeg kjøpte denne boken, for her er det mye interessant.


Siden jeg begynte å reise til utlandet for 50 år siden, har jeg alltid kjøpt bøker om stedene jeg besøker og samlet brosjyrer.  Etter at jeg begynte å blogge har disse blitt viktig hjelpemiddel.

Dette var siste blogginnlegg fra høstens vintur til Rioja. Imidlertid er minnebrikken er full av bilder fra Spania, så jeg kommer tilbake med nye blogginnlegg.




2 kommentarer:

  1. Herlig innlegg Randi. Artig å være på vingårder og -museum. Skal jeg til disse trakter en gang skal jeg jaggu meg dit.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Riojaområdet er vel verdt et besøk! Opplevelser kan stå i kø, Anita...

      Slett

Hyggelig om du vil legge igjen en kommentar.
Om du velger "Anonym" som identitet; gi gjerne et lite hint om hvem du er.
Takk for besøket og velkommen tilbake!